Polícia zadržala pri východnej hranici 8 cudzincov, medzi nimi aj ročné dieťa

21.08.2013 Snina

Kolonica/Ulič 21. augusta (TASR) - Polícia v týchto dňoch zadržala na slovensko-ukrajinskom pohraničí 8 štátnych príslušníkov Afganistanu a Somálska.
Ako TASR informovala hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej polície so sídlom v Sobranciach Agnesa Kopernická, šiestich Afgancov, medzi ktorými boli dve ženy, jeden muž, jeden mladistvý a dve deti vo veku jeden a dva roky, zadržali policajti v pondelok (19. 8.) dopoludnia pri obci Kolonica v okrese Snina.
Cudzinci, ktorí pri sebe nemali doklady, prekročili štátnu hranicu v smere z Ukrajiny na Slovensko neoprávneným spôsobom, a to mimo hraničný priechod. Mladíka vo veku 15 rokov si prevzal Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý zabezpečí jeho prevoz do detského domova. Ostatných Afgancov zo skupiny po zaistení previezli do Útvaru policajného zaistenia v Sečovciach za účelom ich administratívneho vyhostenia, vysvetlila Kopernická.
Ako ďalej uviedla, v utorok 20. augusta zadržali policajti v katastri obce Ulič dvoch štátnych príslušníkov Somálska. Konkrétne išlo o ženu s jednoročným dieťaťom. "Nemali pri sebe žiadne doklady a štátnu hranicu z Ukrajiny do SR prekročili taktiež neoprávnene mimo hraničný priechod," poznamenala hovorkyňa. Dodala, že spomínaná cudzinka prejavila úmysel požiadať o azyl na území SR pre seba a svoje dieťa. Ich dočasným domovom je momentálne Záchytný tábor v Humennom, kde sa podrobia azylovej procedúre.
 

Vyberte región